Evropa

POZOVITE NAS NA TELEFONE: 027/323-118, 063/81-87-566, 066/323-188

Evropa je kontinent koji se nalazi na severnoj i najvećim delom na istočnoj polulopti i obuhvata zapadni dio Evroazije. Evropa je na sjeveru oivičena Sjevernim ledenim okeanom, na zapadu Atlantskim okeanom i Sredozemnim morem na jugu. Na istoku i jugoistoku, Evropa se smatra odvojenom od Azije vododjelnicom Uralskih i Kavkavskih planina, rijekom Ural, Kaspijskim jezerom, Crnim morem, i moreuzima Bosfor i Dardaneli.Ipak, granice Evrope koje datiraju još iz antičkog doba, proizvoljne su, jer prije svega fiziografski izraz „kontinent” uključuje kulturne i političke elemente.

Evropa je po veličini šesti kontinent (jedino je veća od Australije), sa oko 10.500.000 km2 ili 2% ukupne zemljine površine ili 6,8% površine kopna. Od 51 suverene evropske države, Rusija je daleko najveća i po pitanju površine i populacije, zauzimajući oko 40% površine kontinenta (iako država ima teritoriju u Evropi i Aziji), dok je Vatikan najmanja država. Evropa je treći najnaseljeniji kontinent poslije Azije i Afrike, sa populacijom od oko 742 miliona, 11% ukupne svjetske populacije i nultim prirodnim priraštajem (11‰). Klima koja je određena toplim Atlantskim strujama, odlikuje se blagim zimama i toplim ljetima, čak i u predjelima koji imaju ozbiljne klimatske odlike Sjeverne Amerike ili Azije. Dalje od Atlantika, sezonske razlike se povećavaju, ali blaga klima ostaje.

Evropa, posebno Antička Grčka, mjesto je nastanka Zapadne kulture.Padom Rimskog carstva, tokom perioda seoba naroda, došlo je do kraja antičkog doba i do početka ere poznate kao „srednji vijek”. Renesansni humanizam, geografska istraživanja, umjestnost i nauka vodili su „stari kontinent”, kao i ostatak svijeta, u savremeno doba. Od tog perioda pa nadalje, Evropa je imala dominantnu ulogu u globnim dešavanjima. Između 16. i 20. vijeka, evropske nacije su kontrolisale u različitim vremenskim periodima Amerike, većinu Afrike, Okeanije i Azije.

KURSNA LISTA

Trenutno na sajtu

Ko je na mreži: 11 gostiju i nema prijavljenih članova

Postavite nam pitanjeKako do nas